banner

Samobor se pridružuje međunarodnom projektu za popularizaciju STEM područja

user
calendar

Grad Samobor se aktivno uključio u ICSE Science Factory, međunarodni projekt pod vodstvom International Centre for STEM Education (ICSE) iz Freiburga, u partnerstvu s Njemačkom, Ciprom, Portugalom, Turskom i Hrvatskom. Hrvatski koordinatori projekta su Prirodoslovno-matematički fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Hrvatsko matematičko društvo.

Osnovne škole Milana Langa u Bregani i Bogumila Tonija postat će dijelom regionalne mreže, surađujući s lokalnim zajednicama i tvrtkama. Cilj im je popularizacija STEM područja, poticanje inovacija u cjeloživotnom učenju, digitalizaciji i održivom razvoju te ostvarivanje otvorenog obrazovanja.

Projekt, financiran kroz program Obzor (Horizon), a bavi problemom nedostatka znanstvenika i građana upoznatih sa znanošću na području EU. Partnerstvo uključuje istraživače, obrazovne institucije, pružatelje neformalnog obrazovanja, škole, poduzeća i lokalne zajednice.

Sudjelovanje u ICSE Science Factory projektu omogućava školama dugoročno umrežavanje s drugim obrazovnim institucijama, istraživačima, inovatorima i poduzetnicima. Učenici će biti uključeni u rješavanje problema iz područja zdravlja, digitalizacije i održivosti uz pomoć stručnjaka iz STEM područja. Rezultate će prezentirati lokalnoj zajednici, te tako potaknuti prakticiranje aktivnog građanstva.

Projekt će također provesti razne aktivnosti za popularizaciju STEM područja među zajednicom. Kroz otvoreno školovanje, učenici će birati relevantne probleme te ih rješavati uz podršku STEM stručnjaka. Pozvani su svi članovi zajednice da se uključe u znanstvene radionice i javne sajmove, surađujući s znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima te istražujući mogućnosti karijere u STEM području.

edit_icon
up
calendar-whitenext